Coll de la Torre

Alçada: 368 m // Comarca: PrioratRibera d’Ebre // Categoria: 3a (des de la cruïlla T-714 amb T-702 port de 4a categoria)

2 vessants:

1) Des de Vinebre: 10,3 km; 332 m de desnivell; 3,22 % desnivell mitjà; 8,0% desnivell màx.; Coeficient 48.

L’ascensió arrenca a la rotonda de la C-12 a Vinebre direcció La Torre de l’Espanyol. La carretera (T-714) és ampla, en bon estat i poc transitada. Durant els 6 primers quilòmetres es van alternant trams de pujada amb petits descansos (fins i tot amb alguna petita baixada). A partir del quilòmetre 7 la pujada es manté més sostinguda però sense cap dificultat concreta. Un cop es corona es podria seguir pujant direcció La Figuera i coronar el Coll dels Traginers.

2) Des de cruïlla T-714 amb T-702, (sobre el pont del riu Montsant que mena a Cabassers): 3,7 km; 89 m de desnivell; 2,4% desnivell mitjà; 8,0% desnivell màx.; Coeficient 19.

Ascens al Coll de la Torre, direcció La Torre de l’Espanyol venint de Cabassers o de la Bisbal de Falset. El Coll arrenca a l’alçada del pont del riu Montsant. Els primers 2 km són suaus, fins i tot amb algun tram de descens. Al segon km trobem les primeres rampes que enfilen amunt, i ja especialment al km 3 on trobem la part més dreta de l’ascensió. Un cop es corona es podria seguir pujant direcció La Figuera i coronar el Coll dels Traginers.

Font: Marcel Borràs mitjançant mitjançant  http://www.icc.cat/vissir3/GoogleMaps, Coeficiente APM.

Castell de Claramunt

Alçada: 436 m // Comarca: Anoia // Categoria: 3a

1 Vessant:

1) Des de la Pobla de Claramunt: 1,6 km; 166 m de desnivell; 10,5% desnivell mitjà; 17,0% desnivell màx.; Coeficient 50.

Ascens curt però intens que comença a la carretera C-244 que travessa el municipi, per la part sud de la població (hi ha cartell indicatiu). Només començar ens trobem rampes molt exigents i un paviment rugós poc agradable de pedalar. La pujada no té secrets, més que tirar de ronyons, ja que no hi ha gairebé descansos.Cal seguir sempre per la via principal i de cara amunt fins coronar a l’entrada del castell. A mitja pujada ens trobem amb una barrera però hi ha un pas pel lateral pel qual es pot passar sense problemes. A mesura que guanyem alçada es va obrint el paisatge i et vas adonant de la importància estratègica de la ubicació del castell.

Un cop arribats a dalt el castell podem anar fins a l’entrada per un petit camí de terra i una costa empedrada força empinada. La baixada es fa per on hem pujat i caldrà parar especial atenció a les continuades canalitzacions de desaigües de la carretera per no rebentar cap roda de la bicicleta.

Font: https://www.acmontjuic.org/ports/por_port.php?ID=302

La Pasión de Fausto Coppi

FOTHERINGHAM, WILLIAM: La pasión de Fausto Coppi, ed. Cultura Ciclista. Primera edició novembre 2015. 352 pàgines (fotografies incloses).

https://www.librosderuta.com/biografias/442-la-pasion-de-fausto-coppi-9788494352218.html

Lectura obligada pels amants de la història del ciclisme. Una bibliografia força complerta i entretinguda de la vida d’Il Campionissimo, tant pel que fa a la vessant esportiva com a la seva vida més íntima i personal.

Ascens a l’Estació d’Esquí del Puigmal

Alçada: 2.229 m // Comarca: Alta Cerdanya // Categoria: 1a

2 vessants:

1) Des del trencall de la N-116 per la D89 (Santa Llocaia): 17,3 km; 993 m de desnivell; 5,3% desnivell mitjà; 11,0% desnivell màx.; Coeficient 187.

L’ascens comença a la cruïlla de la N-116 direcció l’Estació d’Esquí del Puigmal, seguint la D89. És un ascens llarg i força sostingut, tot i que mitja pujada ens trobem amb un tram de quasi 2 km de baixada que suavitzen la pendent mitjana del port. La carretera està en força bon estat i és de destacar el tram final del port que està totalment reasfaltat a partir del pàrquing de cotxes, on des de la barrera només poden accedir excursionistes i ciclistes.

2) Des de Sallagosa: 14,3 km; 917 m de desnivell; 6,4% desnivell mitjà; 11,0% desnivell màx.; Coeficient 189.

Font: https://www.cyclingcols.com/col/Puigmal (càlcul del coeficient mitjançant calculadora d’APM)

Ascens a Vallvidrera

Alçada: 342 m // Comarca: BarcelonèsVallès OccidentalBaix Llobregat // Categoria: 3a (des de Molins de Reis port de 2a categoria)

4 Variants:

1) Des de Barcelona (Pl. Borràs): 3,3 km; 198 m de desnivell; 5,8% desnivell mitjà; 12,0% desnivell màx.; Coeficient 32.

2) Des de Sant Cugat del Vallès: 10,3 km; 204 m de desnivell; 1,9% desnivell mitjà; 8,0% desnivell màx.; Coeficient 35.

3) Des de Valldoreix: 11,4 km; 240 m de desnivell; 1,8% desnivell mitjà; 13,0% desnivell màx.; Coeficient 38.

4) Des de Molins de Rei per La Rierada: 13,9 km; 304 m de desnivell; 2,2% desnivell mitjà; 15,0% desnivell màx.; Coeficient 68.

Font: Frederic Ràfols Barrufet: Guia de colls de Catalunya, Andorra i Balears, ed. Cossetània Edicions

Ascens a Can Barata

Alçada: 635 m // Comarca: Vallès Occidental // Categoria: 4a

1 vessant:

1) Des de Rubí: 3,81 km; 125 m de desnivell; 3,3% desnivell mitjà; 7,0% desnivell màx.; Coeficient 16.

L’ascensió comença sortint per la part Nord de Rubí direcció Sabadell per la C-1413a. La carretera és força transitada i cal anar amb cautela, malgrat les pendents no són fortes i el paviment està en bon estat. Per la part del Cementiri es pot anar pel lateral per tal d’evitar el volum de trànsit. Segurament la part més delicada la trobem a la rotonda on s’agafa l’Autopista C-16 i posteriorment la rotonda de sortida de la mateixa Autopista, on bona part de vehicles vénen per la nostra dreta per fer un gir de 180º. La pujada es torna un pèl més tranquil·la passat aquest punt, malgrat també és on trobem els percentatges més alts (6%-7%), fins arribar a la zona de Can Barata que ja suavitza fins coronar al punt més alt d’aquesta entitat de població de Sant Cugat del Vallès.

Font: https://www.acmontjuic.org/ports/por_port.php?ID=287

Ascens a la Depuradora de Lixiviats (Serra Can Perers)

Alçada: 251 m // Comarca: Baix Llobregat // Categoria: 3a

1 vessant:

1) Des de la Urbanització La Sentiu (Gavà): 3,1 km; 203 m de desnivell; 6,55% desnivell mitjà; 12,0% desnivell màx.; Coeficient 43.

Pujada bàsicament per “col·leccionar”, no té sortida i cal tornar per on hem vingut. L’ascensió comença a l’alçada de la Urbanització La Sentiu a la qual hi arribem des de Gavà. En arribar a la Urbanització la carretera s’enfila amunt en un tomb cap a l’esquerra, deixant l’accés a la urbanització a la dreta. Les primeres rampes ja són exigents. Cal anar seguint el sentit principal de la carretera (deixarem a mà esquerra una primera cruïlla direcció Castelldefels i una segona que s’enfila cap a una pedrera). El tram central de l’ascens suavitza i és on comencem a trobar unes panoràmiques molt boniques amb la Serra de Can Perers al davant. Poc a poc la carretera es torna a enfilar i trobem algunes puntes de rampes superiors al 10%. Malauradament l’ascensió s’acaba de cop quan tot just es porten 3 kms d’ascens, ja que a partir de la Depuradora de Lixiviats no es permet el pas a cap tipus de vehicles (hi ha una barrera i un guarda impedint el pas).

Aquesta ascensió és coneix popularment com “fer un abocador” o “pujar a l’abocador”.

Font: Marcel Borràs mitjançant  http://www.icc.cat/vissir3/GoogleMaps, Coeficiente APM.

Ascens a Pierola

Alçada: 404 m // Comarca: Anoia // Categoria: 4a

1 vessant:

1) Des d’Esparraguera: 10,6 km; 217 m de desnivell; 2,1% desnivell mitjà; 8,0% desnivell màx.; Coeficient 27.

Pujada llarga i relativament suau, plena de petits descansos que fan del coll un ascens prolongat i amb la sensació que no s’acaba mai. Cal sortir d’Esparreguera per la B-231 direcció Piera, en un primer tram de baixada fins passar per un pont sobre la Riera de Pierola, moment el qual comença l’ascensió. La carretera és força transitada i durant la pujada podrem gaudir d’unes belles vistes de Montserrat a la nostra dreta. No hi ha rampes exigents, però tot i ser un coll de relativa poca entitat hi ha trams que es fan exigents sobretot si entra el vent de cara.

Font: Frederic Ràfols Barrufet: Guia de colls de Catalunya, Andorra i Balears, ed. Cossetània Edicions, https://www.acmontjuic.org/ports/por_port.php?ID=145 i Marcel Borràs mitjançant  http://www.icc.cat/vissir3/GoogleMaps, Coeficiente APM.

Ascens a Collbató

Alçada: 373 m // Comarca: Baix Llobregat // Categoria: 3a

1 vessant:

1) Des de la cruïlla C-55 (Aeri de Montserrat): 5,2 km; 239 m de desnivell; 4,6% desnivell mitjà; 7,0% desnivell màx.; Coeficient 33.

L’inici de la pujada és a l’alçada de l’Aeri de Montserrat, a la cruïlla la C-55 agafant la carretera B-112 direcció Collbató. La pujada és força sostinguda, al voltant del 5%, i contrasta la tranquil·litat del trànsit en comparació a la seva aproximació (C-55). La pujada transcorre pel vessant sud de la falda de Montserrat, en un entorn incomparable i únic. El port es corona al Km 1 de la B-112, just abans d’arribar a la població de Collbató.

Poc abans del final de l’ascens, es pot allargar la pujada anant fins les Coves del Salnitre, amb un darrer quilòmetre més exigent. (veure l’ascens a les Coves del Salnitre a 1001puertos.com)

Font: Frederic Ràfols Barrufet: Guia de colls de Catalunya, Andorra i Balears, ed. Cossetània Edicions i Marcel Borràs mitjançant  http://www.icc.cat/vissir3/GoogleMaps, Coeficiente APM.

Ascens a la Urbanització Ribes Blaves

Alçada: 313 m // Comarca: Vallès Occidental // Categoria: 3a

3 vessants:

1) Des de la BV-1201 per Les Carpes i Santa Maria de Vilalba: 8,3 km; 260 m de desnivell; 3,1% desnivell mitjà; 13,0% desnivell màx.; Coeficient 35.

2) Des de la cruïlla BV-1201 per Santa Maria de Vilalba: 7,1 km; 211 m de desnivell; 3,0% desnivell mitjà; 13,0% desnivell màx.; Coeficient 27.

La pujada s’inicia a l’inici de la BV-1202 direcció Ullastrell. Al quilòmetre i mig d’ascensió s’arriba a Santa Maria de Vilalba i a la rotonda deixem la carretera per on veníem i que ens portaria a coronar la Creu dels Batlles per anar direcció Can Vilalba i Ribes Blaves per una carretereta secundària que va combinant trams urbanitzats amb trams de bosc i algun camp d’oliveres. La pujada és irregular, amb alguns pendents exigents (sovint es sobrepassa el 10%) i altres més suaus i fins i tot alguns descansos en baixada que fan pensar que l’ascensió acaba. No és fins passar tota la zona urbanitzada que ja es corona el punt més alt de la urbanització per donar pas a una forta baixada que enllaça amb la carretera B-120 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls.

3) Des d’Olesa de Montserrat: 3,4 km; 207 m de desnivell; 6,1% desnivell mitjà; 16,0% desnivell màx.; Coeficient 40.

Font: Frederic Ràfols Barrufet: Guia de colls de Catalunya, Andorra i Balears, ed. Cossetània Edicions